Každá správná hospodyňka ví, že bez ostrého nože se v kuchyni moc dařit nebude. Z jakéhokoliv krájení se pak stává činnost za trest. Nemluvě o tom, že říznutí tupým nožem bolí mnohem víc než říznutí nožem ostrým jako břitva. Abychom vás těchto nepříjemností ušetřili, sepsali jsme pro vás článek o tom, jak správně a jednoduše nabrousíte nůž z pohodlí domova.
Ne každý ví, že pravidelným ostřením nožů se zvyšuje nejen jejich funkčnost, ale také životnost. Ostření nožů můžeme v základu rozdělit do dvou skupin ー pomocí brousku (klasického nebo kamenného) nebo pomocí ocílky. Ovšem oba způsoby nejsou vzájemně zaměnitelné. Ale nebojte, v tomto článku si uvedeme všechny možnosti, jak nabrousit nůž a vysvětlíme si jejich pro a proti.
Jak nabrousit nůž na brusce?
Brousek na nože je nepostradatelným pomocníkem pro nabroušení tupého nože. Klasický, mechanický brousek je dobrý pro všechny, kteří potřebují v rychlosti naostřit tupý nůže a o nic dalšího se nestarat. Ovšem i u broušení nožů tímto stylem je třeba dbát na to, abyste nůž naklonili pod správným úhlem a ocel tak zbytečně neničili. Informace o tom, jak správně nůž při broušení naklonit si přečtete v na následujících řádcích.
Jak nabrousit nůž na brusném kameni?
Nejlepší a vůči nožům nejšetrnější způsob, jak naostřit nože jsou brusné kameny. Ovšem i zde je velmi důležité, abyste nůž drželi pod správným úhlem. Jedná se o tzv. úhel nabroušení a existují čtyři:
- 30° ー vhodný pro pracovní nože, určených pro práci v těžkých podmínkách.
- 25° ー ideální pro lovecké nože či jiné nože vhodné pro venkovní použití.
- 20° ー běžný úhel vhodný pro kuchyňské nože.
- 17° ー vhodný pro velmi ostré nože jako scalpel nebo holící břitvu.
Jakmile víte jaký úhel pro broušení nože použít, můžete začít. Předtím než začnete, je potřeba brusný kámen namočit a je velmi důležité, abyste brusný kámen udržovali namočený i během samotného broušení. Na trhu jsou brusné kameny různé tvrdosti a hrubosti povrchu, přírodní nebo syntetické. Pro kvalitnější broušení nožů je lepší použít syntetický brusný kámen. Brusná zrna jsou rovnoměrně uspořádaná a nůž se díky tomu nabrousí stejně po celé své ploše. Čím větší má kámen uvedené číslo zrnitosti, tím jemnější brusný kámen je.
Podle nože je potřeba, abyste zvolili při broušení správný úhel. Jednou rukou držte nůž za rukojeť a tou druhou na brusném kameni přidržujte čepel. Následně nůž ve správném úhlu souvisle táhněte po brusném kameni několikrát za sebou. Je potřeba zapamatovat si, kolikrát jste na jedné straně nůž naostřili, abyste po otočení nože nabrousili druhou stranu stejně. Na brusném kameni můžete rovněž postupovat krouživými pohyby, stále je však nutné držet správný úhel.