Antioxidanty v potravinách: Proč jsou pro naše tělo tolik důležité?

Mnoho lidí si uvědomuje, že jejich imunitní systém nefunguje správně. Kvůli tomu se obrací na lékárny, kupují předražené doplňky stravy, které slibují, že tělu dají vše, co potřebuje. Většina lidí si však neuvědomuje podstatu a účel těchto přípravků. Už ze samotného názvu vychází, že se jedná o pouhé „doplňky” stravy. Základem by teda vždy měla být kvalitní a zdravá strava plná vitamínů a živin. Pravdou je, že existují potraviny, které mají antioxidační účinky a pro tělo fungují jako lék i prevence nejrůznějších nemocí. Neměli bychom se přestat snažit jíst správně a spoléhat se na pilulky.

Co jsou volné radikály?

Ještě než si vysvětlíme, co to jsou antioxidanty a jakou mají v našem těle úlohu, měli bychom si vysvětlit, co to jsou volné radikály. 

Volné radikály jsou reaktivní částice, kterým chybí jeden elektron. Tím se stávají velmi nestabilní a snaží se jeden elektron získat. Ve chvíli, kdy tak učiní, se však i z této částice stává také volný radikál a nadále se tvoří řetězová reakce, kdy se volné radikály snaží získat elektron. Během této reakce dochází v těle k poškození buněčných struktur a dalších prvků. Volné radikály zapříčiňují oslabení imunity a urychlují stárnutí jednotlivých buněk. Právě volné radikály způsobují mnoho nemocí, včetně závažných onemocnění, jako je rakovina a další. Abychom zastavili tuto přehnanou řetězovou reakci volných radikálů, využijeme antioxidanty.

Jak vznikají volné radikály?

Produkci volných radikálů se do určité míry nedá zcela zabránit. Jejich tvorba je přirozená a některé volné radikály jsou dokonce i pro organismus prospěšné. Existují však externality, které dokáží produkci volných radikálů mnohonásobně krát zvýšit, což už je pro tělo velmi náročné. Tyto vlivy jsou:

  • alkohol,
  • drogy,
  • cigaretový kouř,
  • radiace,
  • znečištění,
  • pesticidy
  • a další.

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou látky, které volným radikálům darují jeden svůj elektron a tím zastaví ničení ostatních částic. Tím je v podstatě volný radikál zničen a s ním snaha i tendence tvořit další. Výjimečnost antioxidantů spočívá především ve schopnosti normálního fungování i s jedním elektronem. Tedy i v případě, že jeden elektron darují, nestane se z nich volný radikál. 

Antioxidanty dokážou oddálit stárnutí a jsou všelékem na mládí. Antioxidanty lze rozdělit do dvou kategorií. Prvním jsou endogenní antioxidanty, ty, které si tělo vytváří. Druhá skupina – exogenní antioxidanty – jsou látky, které jsou přijímány s jídlem.

Endogenní antioxidanty si tělo tvoří formou enzymů s antioxidačními účinky. Jejich produkce je však omezená, a proto je třeba, abychom dbali na konzumaci exogenních antioxidantů. V tuto chvíli přichází na řadu i doplňky stravy dostupné v lékárnách, které spolu s vhodnými potravinami dodávají tělu vše potřebné pro boj s volnými radikály.

Přírodní antioxidanty

Hlavním exogenním antioxidantem je vitamín C, E, selen a beta karoten. Tyto látky si tělo samo vytvořit neumí, a proto je musíme konzumovat v jídle. Vitamín E je obecně považován za jeden z nejefektivnějších antioxidantů vůbec. Vitamín C je obzvlášť důležitý v boji se znečištěním nebo cigaretovým kouřem. Potraviny obsahující přírodní antioxidanty:

  • artyčoky, 
  • červená řepa, 
  • rajčata, 
  • petržel, 
  • mrkev, 
  • špenát, 
  • avokádo, 
  • paprika, 
  • sušené ovoce, 
  • drobné ovoce (borůvky, brusinky, angrešt, rybíz, maliny, jahody, borůvky), 
  • jablka, 
  • citrusy, 
  • meloun,
  • ořechy, 
  • kakao, 
  • zelený čaj, 
  • bylinky
  • a další.

Mohlo by vás zajímat